Miten suhteellista aika onkaan! 
Voisin vannoa, että maanantaista on jo ainakin kuukausi vaikka todelisuudessa se oli toissapäivänä!

Tästä meidän talokaupasta voisi saada hyvän elokuvan... eli tarina jatkukoon...

Mietimme mitä tekisimme oman asuntomme suhteen ja päätimme, että se on nyt myytävä pois. Ei auta muu kuin muuttaa vuokralle, jos emme saisikaan tuota taloa.
Soitimme asuntomme ostajalle ja sovimme kaupoista - hän oli todella iloinen! Ainakin yksi meistä oli saanut unelmiensa asunnon.

Talon myyjä soitti meille. Välittäjä oli jälleen mollannut meitä, tuo välittäjien ammattilainen oli sanonut, että tuskin meidän kanssa pystyy edes kauppasopimusta tekemään, koska olemme kyselleet niin paljon talosta ja että ihan varmasti alamme vaatimaan kaikenlaisia korjauksia taloon sitten kun kaupat on tehty.
Välittäjä oli myös ottanut ostajilta käsirahan. Vaikka oli myyjille aikaisemmin sanonut, ettei käsirahaa kannata kiinteistökaupassa ottaa, koska se ei sido mihinkään. Myyjä ja välittäjä eivät olleet sopineet mistään käsirahan ottamisesta, mutta nyt käsiraha oli otettu ilman myyjän hyväksyntää.

Tuo välittäjä ei ollut meihin enää yhteydessä, mutta hänen esimiehensä sitäkin enemmän. Hän lähetteli minulle viestejä missä kyseenalaisti pankista saamani lainatarjouksen, ja sen että olin laittanut tarjoukseen edelleen ehdon siitä että sopimus purkaantuu jos lainansaannissa tulee esteitä. Tuota samaa myös välittäjä puhui myyjälle. Maalaili mustia pilviä siitä, jos emme saisikaan lainaa lainatarjouksesta huolimatta.

Eikö tuollainen ehto ole ihan nornaali?? Ainakin myyjän mielestä oli. Jos vaikka joutuisi yllättäen työttömäksi niin ei sitä lainaa välttämättä silloin pankista liikenisi. 

Sain soiton myyjältä, että hän haluaa myydä talonsa meille ja hän ei halua lähteä mihinkään tarjouskilpailuun toisten ostajien kanssa.
Myyjä sai välittäjältä soiton, että ostajaehdokkaat olivat uhanneet käräjäoikeudella ja että vaativat korvauksia rakennusmestarin tekemästä tarjouksesta.

Siis mitä v...? Oletko koskaan kuullut, että itse tarjouksen tekeminen maksaisi? Jos haluat uusia talon ikkunat tai vaikka lämmitysjärjestelmän niin ei kukaan pyydä maksua siitä, että tekee tarjouksen! 

Onneksi myyjäkin ymmärsi, että käräjäoikeudella ja tuolla rakennusmestarin palkkiolla uhkaaminen oli aivan turhaa. Sopimus ei ollut lainvoimainen, minkä ostaja oli allekirjoittanut. Välittäjä oli vielä heittänyt "vitsin", että tekeekö hän vai ostaja (siis me) kauppasopimuksen. Hah, olen tainnut astua tuon välittäjän varpaille pahemman kerran.
Ehkä se oli siinä vaiheessa kun en hyväksynyt hänen valitsemaa aivan ökyhintaista kuntotarkastusta.

Nyt tuo välittäjä halusi, että me allekirjoittaisimme samaisen esisopimuksen. Pyysin häntä lähettämään sopimuksen minulle. Yllätys, sitä ei hänellä ollut kotona. Hän kirjoitti pääkohdat mitä tuo sopimus sisälsi. Ja siellä se oli - uusi käsiraha! 
Soitin myyjälle, mitä mieltä hän oli tuosta käsirahasta. Myyjä oli aivan pöyristynyt miksi sitä pitäisi maksaa välittäjälle kun sillä ei ole mitään virkaa.

Sanoin myyjälle, että luotan hänen sanaansa kaupasta enemmän kuin välittäjän mihinkään papereihin. Myyjä oli todella ilahtunut ja sanoi, että hän luottaa myös minun sanaan. Sovimme, että emme allekirjoita mitään välittäjän papereita, emmekä maksa käsirahaa. Teemme kaupat sitten sovittuna päivänä. Myyjä välitti tämän tiedon myös välittäjälle sähköpostilla.

Oli suuri yllätys kun tuo välittäjä paukkasikin työpaikalleni kaksi sopimuspaperia kourassaan.
Kysyin, eikö hän ole saanut myyjän viestiä, johon välittäjä sanoi jotain, että eikö siinä puhuttu vain käsirahasta. Luin viestin, jossa sanottiin aivan selvällä suomen kielellä, että mitään esisopimusta ei allekirjoiteta vaan kaupat tehdään sovittuna päivänä. Välittäjä helahti aivan tulipunaiseksi ja sanoi "Asia selvä" ja lähti lompsimaan pois.

Mutta siis.... ME OLEMME SAAMASSA UNELMIEMME TALON!!! (ellei jotain katastrofaalista tapahdu)

Mutta mitä tästä opimme... Jos joskus joudut myymään talosi tai asuntosi niin ole ihan HELVETIN tarkka kenet otat välittäjäksesi!

En tiedä oliko tuo toinen ostaja ehdokas välittäjän kaveri, vai miksi välittäjä yritti alusta asti laittaa kapuloita meidän mahdollisuuksiin saada talo... Kun kaupat on tehty aion aivan varmasti laittaa kunnon palautteen välittäjän ja hänen esimiehensä toimesta. Harmi vain, ettemme keksineet miten myyjä olisi pystynyt myymään talon suoraan meille ilman välittäjää.